Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

zaterdag 22 maart 2014

Inloopbijeenkomst ADT en open brief

  Geluidscontouren 

Onderstaande flyer is door Stichting Lonnekerberg (StiL) uitgedeeld tijdens de inloopbijeenkomst met ADT en het Ministerie van I&M eergisteren bij Frans op den Bult. Iedereen die wil kan morgen nog zelf met medewerkers van ADT en het Ministerie gaan praten: zondag 23 maart van 10.00 tot 14.00 uur in het bezoekerscentrum ‘BUZZterminal’ dat is ingericht aan Vliegveldweg 333 in Enschede. Er is veel te zien, en ze doen hun best om de ontstane onrust over de kap van grote aantallen oude bomen in natuurgebieden rondom de basis de kop in te drukken. Donderdag bij Frans op den Bult werd al wel togegeven dat honderden te grote bomen zullen moeten verdwijnen. ADT of het ministerie maken niet uit welke bomen dat zijn; dat doet nl. de luchtvaartinspectie. Pas in mei is bekend welke bomen door de inspectie in de ban zijn gedaan. Maar eerder al sluit de termijn dat je bezwaar kunt maken: dat kan tot 17 april. Ze hebben het weer mooi geregeld, en het enige wat we kunnen doen is uitgaan van het ergste, en bezwaar maken tegen de kap. De kap en eventuele schadevergoedingen worden ook nog eens betaald door het Rijk, dus door u en ik. Exploitant en miljardair Dik Wessels komt in een gespreid bedje. Maar het ergste is dat het in een groot gebied rondom de luchthaven aan de grond verpest wordt. 
Een medewerker van ADT gaf toe dat er nog steeds geen aanvrage is gedaan voor de staatssteuntoets. Er kan geen sprake zijn van een luchthaven als Brussel geen groen licht geeft. Binnen 2-3 weken zal de aanvrage de deur uit gaan. We zullen zien...
Inmiddels heeft Daphne Dertien, statenlid voor GroenLinks, een open brief geschreven aan burgemeester van Enschede Den Oudsten, tevens bestuurder van ADT. Ze roept hem op om geen handtekening te zetten onder een geheime overeenkomst, zodat Enschede en Twente een andere keuze kunnen maken nu het college, voorstander van de luchthaven, geen meerderheid meer in de gemeenteraad van Enschede heeft.

dinsdag 18 maart 2014

Duizenden bomen kappen voor vliegveld Twente?

  Boerskotten onder Oldenzaal. Andere bedreigde natuurgebieden zijn Haagse Bos
  en Lonnekerberg,  en Wildernis en Sterrebos bij Hengelo.

Duizenden oude bomen kappen voor het prestigeproject Airport Twente: voor sommigen is niets te dol. Iedereen die van natuur houdt is zich afgelopen vrijdag rot geschrokken. Tubantia publiceerde die dag een verhaal over de aanstaande kap van misschien wel 20.000 bomen in de onmiddellijke omgeving van vliegveld Twente. De Stichting Lonnekerberg (StiL) kwam tot die verbijsterende schatting na bestudering van het ontwerp- luchthavenbesluit, dat kort daarvoor door ADT ter inzage is gelegd. Het gaat om bomen in de obstakelvrije zones, die in verband met de veiligheid van opstijgende en landende vliegtuigen rondom de luchthaven ingesteld zullen worden. Bij elkaar een gebied van een slordige 8 x 10 km. De bomen blijken te hoog. Voor een naar verwachting onrendabel vliegveld dreigen ambitieuze bestuurders met weinig gevoel voor realiteit het groene hart van de stedendriehoek Enschede-Hengelo-Oldenzaal, met bij elkaar een kwart miljoen inwoners, grondig te verpesten. En dat terwijl alle seinen op rood staan. De EU wil immers dat er een einde komt aan de wildgroei van regionale luchthavens, die al te vaak eindeloze subsidieslurpers blijken te zijn. Meer dan 90% van alle luchthavens wereldwijd met minder dan 1 miljoen passagiers heeft in 2012 met verlies gedraaid, meldde het magazine Airport World. Eelde komt ondanks een dure baanverlenging maar niet uit het slop. Maastricht moest vorig jaar met overheidsgeld weer eens gered worden van een faillissement. Maar ondertussen blijven bestuurders maar geloven dat Twente wel degelijk winstgevend zal zijn. Alle reden om na drie maanden het weblog Bomen-in-Hengelo weer uit de motteballen te halen. Niet dat ik de illusie heb dat dat ook maar iets zal helpen, maar ik wil ook niet stilzwijgend aan de kant blijven staan. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het zit, want het ministerie van I&M stelt in reactie op het artikel in Tubantia dat de meeste bomen kunnen blijven staan. De vraag is wat je daarvan moet geloven. Mochten de kapplannen toch doorgaan, dan zijn we het spoor goed bijster. En we mogen er ook nog zelf aan meebetalen, want de kosten komen niet ten laste van de exploitant, miljardair Wessels, maar van het Rijk. 

Bezwaar maken tegen het ontwerp-luchthavenbesluit kan nog tot 17 april. Het digitale formulier om bezwaar te maken vind je hier. Iedereen die dat wil kan bezwaar maken.

Meer kritische achtergrondinfo over de luchthaven op www.volt-twente.nl. Overzichtspagina info voor- en tegenstanders van de luchthaven: Luchthaven Twente hoofdpijndossier.