Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

woensdag 9 april 2014

Aktie tegen bomenkap Airport Twente


Bliksemactie tegen luchthaven

Natuurmonumenten heeft een bliksemactie opgezet om tegenstand te bieden aan massale bomenkap ten behoeve van het opstarten van  Airport Twente. Ze bieden iedereen die het een slecht idee vindt om duizenden oude bomen te kappen in de bossen rondom de beoogde luchthaven een mogelijkheid om daartegen in verzet te komen. Help mee deze onzinnige en destructieve  kapplannen te voorkomen en spreek je uit tegen de komst van een volstrekt overbodig vliegveld! Op de site van Natuurmonumenten kan een digitaal formulier ondertekend worden om een officieel bezwaar in te dienen tegen het ontwerp-luchthavenbesluit, dat momenteel ter inzage ligt. Iedereen kan tot en met 15 april reageren op

Door bezwaar te maken kunnen mensen die oog hebben voor de natuur het kappen van duizenden waardevolle oude bomen helpen voorkomen. Natuurmonumenten verzamelt alle ‘zienswijzen’ en biedt ze staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur & Milieu aan.

Duizenden bomen kappen


  Kap voor vliegveld bij Hilversum 

  (foto Natuurmonumenten)
In het ontwerp-luchthavenbesluit staan de gebieden aangegeven waar speciale regels van kracht worden om veilig vliegverkeer te garanderen. Alle bomen boven een bepaalde hoogte moeten daar verdwijnen of halverwege afgezaagd worden om het mogelijk te maken dat vliegtuigen op de automatische piloot kunnen landen. Landschap Overijssel heeft becijferd dat het kan gaan om 15.000 tot 20.000 bomen. In gevaar zijn onder meer de prachtige bossen van Boerskotten, de Lonnekerberg en bij de koepel op de Tankenberg. Bossen met grote waarde voor de natuur, maar ook voor recreanten en lokale bevolking, zullen van hun pracht ontdaan worden als deze plannen doorgaan. Natuurmonumenten wil dit niet laten gebeuren. “Prachtige oude bossen onherstelbaar aantasten voor een luchthaven waarvan nut en noodzaak nooit zijn aangetoond. Dat vinden wij ontoelaatbaar”, aldus Menno Huge van Natuurmonumenten.

Geluidsoverlast

Behalve dat oude bossen worden uitgekleed, geeft het vliegveld straks ernstige geluidsoverlast in grote delen van Twente, waardoor het in de vele natuurgebieden daar nooit meer stil zal zijn. Het gaat niet alleen om herrie van passagiersvliegtuigen, maar ook om  het geronk van talloze kleine vliegtuigjes, de zogenaamde General Aviation. Sportvliegtuigjes vliegen laag en cirkelen vaak langdurig boven natuurgebieden, waardoor ze veel overlast kunnen geven. 

Nut en noodzaak van Luchthaven Twente zijn nooit aangetoond, bovendien heeft de regio al een vliegveld: vlak over de grens ligt Flughaven Münster-Osnabrück. Daarom wil Natuurmonumenten dat de gesloten militaire vliegbasis een andere bestemming krijgt die wel winst oplevert voor mensen en de natuur.

Bezwaar maken

In het voorgenomen Luchthavenbesluit staat dat iedereen zijn mening hierover mag geven door een zienswijze in te dienen. Spreek je uit en maak bezwaar zolang het nog kan! Via de site van natuurmonumenten kan dat tot en met 15 april. Je kunt ook een zelf geschreven zienswijze indienen. Dat kan tot 17 april. De gemeente Losser heeft daarvoor een voorbeeld op de eigen site gezet. Losser verwacht dat er 200-250 hectare aan bos vlakdekkend gekapt of voor meer dan de helft van de hoogte getopt moet worden. Een ramp voor Twente als dit doorgaat!

3 opmerkingen:

 1. Fijn dat je je weer in dienst stelt van het goede doel! Ik ga de protesten ondersteunen.
  Groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben tegen de bomenkap voor uitbreiding Vliegveld Twente.

   Verwijderen
 2. Als Twentenaar reageer ik; dat is mijn geboortegrond ik heb daar gewerkt en meegewerkt om die bossen te schonen in 1945.

  BeantwoordenVerwijderen