Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

dinsdag 13 maart 2012

Dramatische overlast door vallend blad

Eikenblad bevat looizuur, waardoor het trager verteert

Van bomen heb je drie keer last, heet het in sommige kringen: eerst de bloemen, dan de vruchten en daarna de blaadjes. TcTubantia besteedde vorige week liefst een hele pagina aan het treurige lot van de heer Kok, die al jaren strijdt tegen de overlast van vallend blad van 4 aanpalende gemeentelijke eiken achter zijn tuin in de Roershoek. Zijn gazon heeft er zo onder te leiden dat zelfs zijn tuinman er geen gat meer in ziet. Het kost Kok een hoop geld om het blad te laten verwijderen, want het valt niet alleen op zijn gazon, maar ook in goten en op zijn platte dak. Hij zou graag zien dat de gemeente deze kosten op zich neemt. Inmiddels liet wethouder Janneke Oude Alink weten dat blad juridisch gezien eigendom wordt van degene op wiens terrein het valt. De bladeren van de vier eiken die op het grondstuk van de heer Kok vallen worden daarmee zijn eigendom en dus ook zijn verantwoordelijkheid. Het staat hem vrij om ermee te doen wat hij wil, maar één ding kan hij niet en dat is de gemeente aansprakelijk stellen voor de opruimkosten. Van kap van de eiken kan al helemaal geen sprake zijn, aldus Oude Alink. In de bomenverordening van de gemeente is opgenomen dat natuurlijke verschijnselen zoals bladval geen reden kan zijn voor kap. Gelukkig maar, want anders was het einde zoek.

Inlandse eiken worden bezocht door heel veel soorten insecten, en deze rijkdom trekt weer veel vogelsoorten aan. Daar zou je ook van kunnen genieten! Het gezang van allerlei vogels op de vroege ochtend is immers een prachtig begin van de dag. De frustratie over gevallen blaadjes verdwijnt dan vanzelf naar de achtergrond. Je zou ook nog de tuininrichting aan kunnen passen, geeft Gerda van Olfen-Leferink in een ingezonden brief als tip mee, en als al het andere faalt is het altijd nog mogelijk om te verhuizen naar een van de vele appartementencomplexen die onze stad rijk is. Daar ben je echt van alle ellende verlost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten