Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

zondag 18 maart 2012

Maak het groen!


Op 21 maart, de eerste lentedag, is het weer boomplantdag, waar Hengelo met nog 8 andere Overijsselse gemeenten aan mee doet. Heel toepasselijk presenteert de gemeente tevens de eerste ideeën voor een nieuw groenplan. ‘Maak het groen!’ is het onderwerp van een speciale Trefpunt bijeenkomst, die om 20.00 uur in de stadhuishal begint en waarbij iedereen zich op de hoogte kan stellen en mee kan discussiëren over dit belangrijke onderwerp.Hengelo is een groene stad en wil dat blijven. Dat blijkt ook uit een grote betrokkenheid van de Hengeloërs bij het groen in hun stad. Groen is een voorwaarde voor een gezonde leefomgeving, en daar wil de gemeente zuinig op zijn. Hengelo wil af van het idee dat groen een ‘decor’ is, een soort vanzelfsprekend en luxe behang.”, aldus de gemeente in een vooraankondiging op haar site.

Omgewaaide wilg aan de plassen van Rientjes
Het groenbeleid van de gemeente wordt met argusogen gevolgd sinds zij vorige herfst in een onbewaakt ogenblik de indruk wekte dat 8000 bomen met kap bedreigd werden. Dat werd overigens door wethouder Janneke Oude Alink tegengesproken, en de gemeenteraad kwam tot de slotsom dat het beter was om pas op de plaats te maken en eerst tijd te investeren in het ontwikkelen van een samenhangend groenbeleid alvorens ingrijpende maatregelen te nemen. Daarvoor is nu de eerste stap gezet.

Kwaliteit gaat voor kwantiteit, werd vorige herfst gesteld. Maar wat is kwaliteit, en bovendien hoe meet je het? Daar zijn veel antwoorden op te geven. Als voorbeeld neem ik hier een wilg die een aantal jaren geleden is omgewaaid. Hij is een meter dik en ligt aan de noordkant van één van de plassen van Rientjes in het toekomstige Weusthagpark. Hij zit nog met één wortel in de grond, waardoor het grootste deel van de kroon gewoon doorgroeit. Midden op de horizontale liggende stam zijn inmiddels polsdikke uitlopers ontstaan. Je zou kunnen redeneren: deze boom is omgewaaid, kwaliteit 0, dus weg ermee. Maar je kunt ook heel anders denken: een oude wilg is een boom die veel insecten trekt, en dus van belang is voor veel vogels. De boom is omgewaaid, maar groeit gewoon door alsof er niets gebeurd is, en laat ons daarmee niet alleen zien hoe sterk de natuur is, maar ook hoe je een klap te boven kunt komen. Deze boom leert ons lessen, en heeft zodoende in deze visie juist een hoge kwaliteit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten