Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

dinsdag 15 december 2015

Jonge bomen zijn kwetsbaar

Gisteren verscheen in TCTubantia n.a.v. een eerder bericht met de titel 'Foutje' gemeente: bomen in Troelstrastraat groeien niet goed onderstaande ingezonden brief. De gemeente heeft in 2011 nieuwe bomen geplant aan de Troelstrastraat, waarbij de kluit omringd werd met granulaat, een gegeven dat uit de brief is gehaald. Hoewel de gemeente stelde dat het gebruik van granulaat 'niet optimaal' was, was er toch gewerkt volgens de best mogelijke methode. Er is veel geinvesteerd in parkeerplaatsen, met als gevolg dat er weinig ruimte voor de jonge bomen over bleef.

Vóór de kap van alle oude bomen was de Troelstrastraat een prachtige straat. Dat zou ze op termijn ook weer kunnen worden, ware het niet dat het slecht gaat met de groei van nieuwe bomen. De krant van 9 december berichtte dat de gemeente een foutje heeft gemaakt. Volgens de gemeente zijn de bomen volgens de best mogelijke methode geplant. ‘Best mogelijke methode’!?

De slechte staat van jonge bomen langs de Troelstrastraat is zeker geen incident. Ook langs het Bevrijderslaantje zijn de afgelopen jaren meerdere jonge bomen bezweken, en datzelfde geldt voor tientallen jonge eiken langs de Seringenstraat. En dit jaar hebben 18 van 33 recent aangeplante jonge bomen langs de Paul Krugerstraat het loodje gelegd. Wat is er in Hengelo toch aan de hand dat het zo vaak fout gaat bij nieuwe aanplant?

Wat er fout gaat is dat bomen te weinig ruimte krijgen, te weinig goede grond, of te weinig water bij droogte. Naarmate meer inwoners uit armoede hun tuinen verstenen wordt het openbare groen steeds belangrijker om onze stad leefbaar te houden. Met klimaatopwarming in het vooruitzicht zouden zowel gemeente als burgers er goed aan doen meer te investeren in groen. Bomen zuiveren de lucht en dempen de hitte. Ze houden de stad leefbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten