Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

donderdag 7 juli 2011

Hengelo en het gif Round Up

Hengelo is nog steeds in de ban van het gif                                

Op een Kawasaki voor je werk door de stad toeren, wie wil dat nou niet? Twee keer per jaar bespuiten deze mannen in opdracht van de gemeente stoepen en straten in heel Hengelo met het onkruidverdelgingsmiddel Round Up, een vergif dat volgens fabrikant Monsanto weinig kwaad kan, maar dat in toenemende mate door onafhankelijke onderzoekers in verband wordt gebracht met kanker, de ziekte van Parkinson en andere ernstige gezondheidsklachten. De gemeente gebruikt het gif al jaren en heeft zich waarschijnlijk net als legio andere gebruikers in slaap laten sussen doordat Europa, gevolgd door onze eigen overheid, voor het gebruik ervan een vergunning heeft afgegeven. Wat veel mensen niet weten is dat deze vergunning werd verleend op basis van de gegevens die Monsanto zelf heeft overlegd, zo viel vandaag in Trouw te lezen. In het verleden is Monsanto herhaaldelijk door de Reclame Code Commissie aan het kruis genageld vanwege misleidende informatie over het gif, dat milieuvriendelijk heette te zijn. Het gebruik ervan neemt wereldwijd toe, maar desondanks is er gelukkig ook een hele reeks Nederlandse gemeenten die Round Up de rug toekeren en overgaan op andere middelen om onkruid tegen te gaan, zoals afbranden, borstelen of besproeien met heet water. Onder andere Breda, Eindhoven en Maastricht, bepaald niet de kleinste gemeenten, lieten het gif achter zich, maar Hengelo is nog niet zo ver. Zou het fabeltje dat gif spuiten goedkoper is dan andere methodes daaraan ten grondslag liggen? Greenpeace is inmiddels naar het Europees Hof gestapt met de vraag de vergunning van  Round Up zo snel mogelijk te herzien.

Lees hier Hengelo en het gif Round up, deel 2 en hier deel 3

3 opmerkingen:

 1. Er zijn hier in de bloemenbuurt Hengelo verschillende dieren ziek geworden en eentje is zelfs plotseling al bloed spugend overleden na het sprayen met round up.Ik vind het echt schandalig dat de burgers niet van tevoren worden ingelicht..Heb zelf ook een lekkere wolk ingeademt toen de round up sprayer langs kwam en ik nietsvermoedend op de fiets zat.Voel mij sindsdien ook niet echt lekker om eerlijk te zijn.
  Een landbouwer mag 4 uur lang niet zijn veld op na het sprayen met round up, maar schijnbaar is het gewoon o.k. als je geen landbouwer bent.ik zie nog de eigenaar van de hond die plotseling dood neerviel, een dag na het sprayen.Mijn kat had plotseling een wond aan zijn kop en is drie weken ziek geweest na de round up spray.Zij knabbelt graag aan gras. Bedankt Hengelo, voor het kankerverwekkende round up uitgedacht door het vreselijke bedrijf Monsanto.Ik herinner mij dat ze ook een Indiase gemeenschap een kopje kleiner hebben gemaakt met hun genetisch gemodificeerd katoen.Dit weet ik omdat ik daar een paar jaar was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh wat overdrijven. wat toevallig dat u daar zoveel van heeft meegemaakt. en dat u dat net allemaal overkomt. laten we allemaal even gaan klagen dat we ons niet zo lekker voelen.. oeh volgens mij voel ik ook wat opkomen..

   Verwijderen
  2. Ons land is het meest vervuilde land van Europa (Tubantia, 17-10-2011). Het gebruik van vergif ligt bijzonder hoog. De kans om kanker te krijgen is in Nederland tenminste 1 op 3. Uit onderzoek bleek dat bij 60% van de onderzochte Nederlanders resten van RoundUp in de urine kon worden vastgesteld. Het ging om stadsbewoners die niet beroepsmatig met het gif in aanraking zijn geweest (Trouw, 14-6-2011). We krijgen die rommel ook via het eten binnen. Maar de Voedsel- en Warenautoriteit test groenten en fruit niet op de aanwezigheid van deze onkruidverdelger. Opmerkelijk!

   Verwijderen