Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

woensdag 30 november 2011

Bomen medicijn tegen depressie


Onze ogen zijn afgesteld op groen                                                
Een groene omgeving geeft een goed gevoel, zo blijkt uit vele onderzoeken. Dat is eigenlijk ook wel logisch, omdat de mensheid sinds onheugelijke tijden in het groen heeft geleefd. Het is door de verstedelijking een beetje uit beeld geraakt, maar de natuur is ons thuis, daar hebben we altijd deel van uit gemaakt. Je merkt het nog aan de grote gevoeligheid van onze ogen voor de kleur groen. Ooit, toen we nog te midden van de natuur leefden, was dat een overlevingsfactor.

Het is al langer bekend dat vitamine G ook op een andere manier werkt. Bomen reinigen de lucht van fijnstof, een bijzonder schadelijke component van luchtvervuiling, die aantasting veroorzaakt van hart en longen. Recent Amerikaans onderzoek wijst in de richting dat fijnstof  echter ook verantwoordelijk is voor het veroorzaken van depressies. Onderzoekers lieten muizen lucht met veel ultrafijnstof (PM2,5) inademen, vergelijkbaar met lucht in straten met veel auto’s, terwijl een controlegroep gezuiverde lucht voorgeschoteld kreeg.  Na een periode van 10 maanden vertoonde alleen de fijnstofgroep symptomen van depressie. Het fijnstof veroorzaakt ontstekingsreacties in het lichaam, die op hun beurt depressies veroorzaken. Ook stelden de onderzoekers vast dat deze muizen een slechter geheugen hadden en dat zij minder goed ruimtelijk inzicht ontwikkelden. Een reden te meer om zuinig te zijn op onze bomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten