Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

dinsdag 22 november 2011

Gemeente ontkent dat 8000 bomen zullen sneuvelen


Stam en blad van een oude krimlinde op de oude begraafplaats.
De gemeente heeft voorkomen dat de lindelaan gekapt werd.    
Eind vorige week verscheen een opmerkelijke verklaring op de website van de gemeente Hengelo, waarin gesteld werd dat er beslist geen massale kap van bomen zal plaatsvinden. Het verhaal van de 8000 te kappen bomen is volgens de gemeente een eigen leven gaan leiden nadat groendeskundigen ooit hadden geroepen dat het beter is om 25.000 gezonde bomen te hebben dan 33.000 waarvan een deel niet gezond is. Het was bedoeld om een beeld te geven, om duidelijk te maken dat inzetten op kwaliteit belangrijk is, maar niet om duizenden bomen te kappen. Merkwaardig dat zo’n uitspraak vanuit de losse pols vervolgens in de aan de raad voorgelegde bezuinigingsvoorstellen verzeild geraakt is. Hengelo is een groene stad en dat koesteren we, vervolgt de gemeente. ‘We zijn zuinig op ons groen en zien het als een voorwaarde voor een gezonde leefomgeving’. Er worden geen gezonde bomen gekapt. ‘Het zou immers vreemd zijn als de gemeente zo met zijn kostbare bomen zou omgaan.’ Dat is een mooi statement en we zullen zien of dat meer is dan loze woorden.

De gemeente zegt vanwege de bezuinigingen (2 ton op groen) in de toekomst slimmer met het budget voor bomen om te willen gaan door te kiezen voor duurzaamheid en kwaliteit. Dat vereist een andere kijk op het groen: een gezonde boom met een grote kroon is van meer waarde dan twee ongezonde boompjes met weinig groeiruimte. De komende jaren wordt kritisch gekeken of de toekomst van straatbomen gewaarborgd is of kan worden. Is dat niet zo, dan betekent dat het einde van de betreffende bomen en dan komen op die plek ook geen nieuwe. In zijn analyse in TC Tubantia van gisteren is Jan Ankoné er niet gerust op als hij stelt dat vooral in de oudere wijken flinke gaten in het bomenbestand geslagen zullen worden, zelfs  als alleen maar zieke bomen en bomen die weinig ruimte hebben sneuvelen. Dat de sussende verklaring van de gemeente de bezorgdheid daarover niet kan wegnemen blijkt wel uit de vele afkeurende reacties op de site van de krant: ‘Hengelo, stad van beton en steen.’ Pas op, stadsbestuur, dit ligt héél gevoelig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten