Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

zaterdag 10 december 2011

Bezwaarschrift tegen bomenkap (II)

  
Vorige maand gingen 6 populieren om langs de Hamerstraat.                        
Ze waren bijna een meter dik.                                                                     
Haastige spoed is zelden goed geldt ook voor het indienen van een bezwaarschrift. Wie als belanghebbende de kap van een of meer bomen wil tegenhouden heeft 6 weken de tijd om een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente tegen het verlenen van een kapvergunning. Daar zijn trouwens geen kosten aan verbonden. Meestal is die 6 weken ruim voldoende om een goed bezwaarschrift op te stellen. Maar soms ontstaat er toch tijdsdruk, bijvoorbeeld omdat er al een hele tijd voorbij is gegaan voordat je erachter komt dat er plannen zijn om bomen bij je in de buurt te kappen. Niet iedereen volgt immers elke week welke kapvergunningen zijn afgegeven. In zo’n geval is het onverstandig om snel iets in elkaar te draaien om nog maar op tijd te zijn. Het is beter om dan het bezwaar in twee delen in te dienen. Voordat de termijn verloopt stel je een brief op waarin staat dat je bezwaar maakt op ‘nader aan te duiden gronden’. Dat geeft lucht om na te denken over een goede motivatie en ook tijd om te onderzoeken of het klopt wat over de boom beweerd wordt in de verleende vergunning (ziek, zwak, beschadigd, slechte kwaliteit, scheve kroon, staat in de weg, en zo meer). Verstuur binnen 1-2 weken nadat de termijn verlopen is een tweede brief met daarin de redenen van het bezwaar. Vergeet niet om in beide gevallen duidelijk aan te geven om welke vergunning het gaat. Noem de locatie, de boom en het nummer van de vergunning, dan kan het niet fout gaan. Voeg nog adres en handtekening toe en doe het op de post.

Je bezwaar zit nu in de ambtelijke molen. Ambtelijke molens malen langzaam, maar desondanks volgt al snel bericht dat de brief is ontvangen en dat er binnen X weken over beslist zal worden. Na de 2e brief gaat het net zo. Voorlopig hoef je niets te doen. Tenminste 3 weken voor de behandeling van je zaak ontvang je een brief met een uitnodiging voor de hoorzitting. Schikt de datum niet dan moet je dat binnen 3 dagen laten weten. In de brief wordt ook gevraagd of je nog een aanvulling op het bezwaar hebt. Dat is een mooie gelegenheid voor het geval je iets vergeten bent of als nieuwe informatie opduikt. Maak daar dan gebruik van als je niet van plan bent om een mondelinge toelichting te geven op een hoorzitting van de commissie. Wie wel naar de hoorzitting gaat, en dat is zeker aan te raden, kan natuurlijk ook reageren, hoewel ook op de hoorzitting nieuwe informatie ingebracht kan worden.

Dit is deel 2 van een serie over bezwaar maken tegen bomenkap. Zie ook deel 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten