Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

donderdag 29 december 2011

Dieren en vuurwerk: geen goede combinatie!


Voor ruim 60 miljoen euro aan vuurwerk gaat er deze jaarwisseling de lucht in om de overgang naar het nieuwe jaar te markeren. Van oudsher een traditie die berust op het verjagen van boze geesten door het maken van lawaai. Wat nog niet zo lang geleden onschuldig vermaak was begint echter steeds meer uit de hand te lopen. Het is tegenwoordig heel simpel om via internet illegaal vuurwerk te bestellen, en steeds meer mensen doen het. Het wordt gewoon aan de deur afgeleverd. Voor vier en een halve euro heb je al een lawinepijl met de kracht van een handgranaat. Oorverdovende nitraatbommen kosten minder dan een euro. Cees Meijer, co√∂rdinator van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers denkt dat een verbod voor particulieren op het afsteken van vuurwerk onafwendbaar is. “Als hufters op deze manier doorgaan met het fabriceren en afsteken van gevaarlijke bommen, is er geen andere mogelijkheid”. Steeds meer mensen balen van knalvuurwerk en het gevaar dat dit met zich meebrengt.
Meer nog dan mensen hebben dieren moeite met onze vuurwerkmanie. Na drie jaar onderzoek heeft een samenwerkingsverband van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, het KNMI en de luchtmacht aangetoond dat watervogels met duizenden verstoord worden door vuurwerk. Vlak na middernacht vliegen ze gestrest op en klimmen tot wel 500 meter hoogte, veel en veel hoger dan normaal, om te ontkomen aan het vuurwerk. Ze keren pas na drie kwartier terug. Ze verbruiken daarbij veel energie, waardoor ze dagen moeten bijkomen. Als er een flinke kou achteraan komt kan dat de sterfte omhoog jagen. En natuurlijk hebben ook andere vogels er last van.

Ook huisdieren schieten in de stress door vuurwerk. Dierenartsen schrijven vaak pillen voor, maar die werken lang niet altijd, omdat in een kwart van de pillen alleen maar acepromazine zit, een spierverslapper, waardoor het lijkt alsof het dier niet angstig meer is, maar ondertussen…

Vroeger kon je op straat je buren ontmoeten, dat was leuk, maar veel mensen gaan met deze gekte niet meer naar buiten. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is van plan om na het kerstreces een kamerdebat over vuurwerk aan te vragen. “De traditie van zelf vuurwerk afsteken valt niet meer te verantwoorden als je naar de slachtoffers kijkt”, zegt ze. De slachtoffers zijn tegenwoordig vooral omstanders en toevallige passanten.

1 opmerking:

  1. Ik hoorde van een boswachter dat ook de dieren in het bos panisch worden van de lichtflitsen en de knallen. Herten en reeen lopen zich vast in hekwerken en prikkeldraad tijdens hun drang tot vluchten.
    Het particulier vuurwerk in zijn huidige vorm moet echt verdwijnen!
    Tineke

    BeantwoordenVerwijderen