Aanbevolen post

Schilderijen

Na verhuizing van mijn website www.robbloemendaal.nl is hier een selectie van mijn schilderijen te zien. Beschikbaarheid binnen deze serie: ...

donderdag 29 december 2011

Verhaal kap 8000 bomen blijft vragen oproepen


Het verhaal van de kap van 8000 bomen door de gemeente Hengelo blijft de gemoederen bezig houden, zo is op te maken uit de brievenrubriek van TC Tubantia.  In oktober wekte de gemeente de indruk dat het aantal ‘openbare’ bomen  teruggebracht zou worden van 33.000 naar 25.000 exemplaren als onderdeel van een bezuiniging op groen. Dat gaf vorige maand veel heisa en al snel liet de gemeente weten dat het niet in de bedoeling lag om 8000 bomen te kappen. Het zou alleen gaan om bomen die stonden te verpieteren. Ze zouden herplant worden op plekken waar ze de ruimte konden krijgen. Daarnaast zouden bomen die niet langs de weg staan uit het registratiesysteem worden gehaald, waardoor onderhoud niet meer nodig zou zijn. Dat alles zou dan tot bezuinigingen leiden.

Hengelo kapt binnenkort 3 acacia's op het Kuyperplein. Ze groeien slecht
en er zit dood hout in deze jonge bomen. Er komen 3 ginkgo's voor terug. 
Wat dat laatste betreft is dat begrijpelijk. Stoppen met onderhoud levert geld op. Het kappen en herplanten van bomen kost juist heel veel geld. E.I. van Ieperen waagde zich in de krant van gisteren aan een schatting en komt op 2 miljoen euro voor kap en herplant van 8000 bomen. Dat zou een kwart miljoen zijn per 1000 bomen. De bezuiniging zit hier verborgen in de lange termijn: de onderhoudskosten voor een gezonde boom zijn lager en dat voordeel weegt op den duur op tegen de kosten van de kap van een kwakkelend exemplaar en herplant van een nieuwe boom. Waar geen plek is voor bomen wil de gemeente herplant in plantsoenen, waar geen of weinig onderhoud aan te pas komt. Dan krijg je misschien wel straten zonder bomen, een ronduit treurig gezicht. Om het niet zover te laten komen heeft wethouder Janneke Oude Alink toegezegd te bekijken of er in dat er in dat geval heesters geplant kunnen worden. Maar heesters moeten ook onderhouden worden, dus wat is dan de bezuiniging? En wat is de waarde van een bezuiniging op de lange termijn als er volgend jaar al flink op bomen bezuinigd moet worden? Het schijnt dat zelfs ambtenaren zich afvragen hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Ik ben benieuwd…

1 opmerking:

  1. Laat die Oude Alink maar eens 1 volgroeide Ginkgo zien. Die in het openbaargroen staat.

    BeantwoordenVerwijderen