Op het kerkhof staan drie grote hulstbomen met een stamdiameter van 30 cm. Ze staan er al wel een halve eeuw en ze moeten allemaal weg. Daar zullen de vogels niet blij mee zijn, want hulstbessen zijn heel gewild, vooral bij lijsterachtigen zoals kramsvogels, die hier de afgelopen winter uitgehongerd uit het noorden arriveerden. Deze winter zijn 2 van de 3 hulstbomen aangeknaagd door konijnen. Ze hebben rondom aan de voet over een breedte van 30-50 cm de schors weg geknaagd. Door de langdurige sneeuwbedekking konden ze moeilijk bij hun normale kostje en dan is schors een alternatief. Bij de bezwaarschriftencommissie werd aangevoerd dat deze 2 hulstbomen (foto midden en rechts) grote kans lopen om af te sterven als gevolg van de knagerij. Volgens de Bomenstichting is de hulst kwetsbaar geworden door het verlies van schors, maar zolang de bast niet is aangetast is er geen reden om aan te nemen dat ze zullen afsterven. Zou de bast wel beschadigd zijn, dan lopen de bomen niet meer uit en zullen dan elk jaar verder wegkwijnen. Volgens mij is de bast zelf niet het probleem, maar bestaat het grootste risico uit zonnebrand. Nog even en de schaduw van de omringende bomen zal daartegen bescherming bieden. Ik hoop dat ze het redden. De komende maanden zal blijken of ze een kans maken.
Maar er is nog een andere reden waarom deze hulstbomen weg moeten. Ze zouden in de knel komen door de linden langs de lanen. De hulst die niet is aangeknaagd, meteen links op het kerkhof (foto links), staat 10 meter van de dichtstbijzijnde linde af en er is dan ook geen sprake van dat deze boom daardoor in de knel zou komen. Wel staat hij dicht op een magnolia. Dat heeft hem geen kwaad gedaan en de magnolia evenmin, want die groeit er gewoon omheen. Slechts één hulst (foto rechts) staat dicht op een linde, in het achterste deel van het kerkhof. Hij heeft desondanks zijn weg wel gevonden en staat er prima bij. Wel heeft dat geresulteerd in een scheve kroon…
Hulst komt niet snel in de verdrukking, want het is een sterke boom die goed tegen schaduw kan. Het is een typische kerkhofboom, die van oudsher in verband werd gebracht met eeuwigheid, wellicht omdat blad en bes heel lang aan de boom blijven zitten. Men dacht dat hulst het kwaad en de ondergang zou kunnen weren. Het omhakken van hulst zou dan ook ongeluk brengen.
naar Hulst
Geen opmerkingen:
Een reactie posten